złote mysli

Fajne ksiązki

niedziela, 29 stycznia 2012

zupy czyste

dodatkiem decydującym o nazwie, smaku, a często i o wartościach odżywczych zupy.
i tak, jeśli do wywaru doda się kwas z buraków otrzymuje się czysty barszcz,
odpowiednio zaś rozdrobnione warzywa - zupę jarzynową itd. zupy czyste mają małą
wartość odżywczą, ponieważ jednak odznaczają się intensywnym smakiem, działają
pobudzająco na apetyt i są najczęściej stosowane jako wstępne danie
wykwintniejszych posiłków. powinno się je podawać w specjalnych filiżankach z
dwoma uszkami (można też stosować zwykłe filiżanki), z dodatkiem pasztecików,
słonych paluszków itp. czerwony barszcz z uszkami stał się tradycyjnym daniem
wigilijnym; podaje się go wtedy na głębokim talerzu. barszcz w filiżankach
odpowiedni jest do drugiego śniadania wielka-nocnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz