złote mysli

Fajne ksiązki

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Sałatka dla smakoszy

Porcja dla 4 osób:
•    100 g gotowanych ziemniaków
•    1 ząbek czosnku
•    szczypta soli
•    4 łyżki bulionu mięsnego
•    1 łyżka octu winnego
•    3 łyżki oliwy z oliwek
•    szczypta pieprzu
•    1 jajko na twardo
•    150 g portulaki siewnej
•    50 g pieczarek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, obrany czosnek przekroić wzdłuż, usunąć zielony środek i rozetrzeć z solą. Do gorącego bulionu dodać ziemniaki i czosnek, wymieszać, wlać ocet i olej, posolić, przyprawić pieprzem. Obrane jajko drobno posiekać. Portulakę przebrać, odciąć korzonki, ostrożnie opłukać w zimnej wodzie i odstawić do osaczenia. Grzyby oczyścić i na krótko przed podaniem na stół owinąć wraz z portulaką lnianą ściereczką i umieścić w lodówce, w przegródce na warzywa. Grzyby pokroić w cienkie plasterki, wraz z portulaką dodać do przygotowanej marynaty i posypać jajkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz