złote mysli

Fajne ksiązki

wtorek, 31 stycznia 2012

Crumble brzoskwiniowe

Składniki:
- 15 dag jeżyn
- 15 dag porzeczek
- 10 dag malin
- 6 brzoskwiń
- 1 cytryna
- 30 ml śmietany (12-proc.)
- 2 łyżki cukru kandyzowanego
- 1 mały cukier waniliowy
Ciasto:
- 15 dag mąki
- 8 dag masła
- 8 dag cukru kandyzowanego
- szczypta soli
Sposób przyrządzania:
Składniki ciasta wymieszaj (masło powinno być pokrojone na małe kawałeczki), posiekaj nożem lub wyrób szybko palcami tak, aby otrzymać kruszonkę. Brzoskwinie natnij na krzyż, włóż na 3 minuty do wrzącej wody, zdejmij skórkę, usuń pestki. Połówki owoców pokrój na plasterki, skrop sokiem z cytryny. Połącz cukier kandyzowany z waniliowym. Owoce układaj warstwami w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, każdą warstwę posypuj mieszanką cukrów. Na koniec posyp grudkami ciasta do grubości 5 mm. Piecz w temp. 180°C, aż ciasto będzie złociste.
Crumble je się gorące, najlepiej z bitą śmietaną. Możesz także podać dodatkowo cukier kandyzowany do posypania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz