złote mysli

Fajne ksiązki

niedziela, 29 stycznia 2012

rosół z wołowiny

1 kg wołowiny (krzyżówka, łopatka, mostek, szponder)
30 dkg włoszczyzny (z kapustą włoską)
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
liść laurowy
sól do smaku
nać pietruszki (koperek)
Wykonanie:
Mięso umyć, włożyć do zimnej wody (8 szklanek), zagotować pod przykryciem na
silnym ogniu, zszumować (szumowin nie wyrzucać, gdyż zawierają wysokogatunkowe
białko; należy je zużytkować do drugiego dania, sosu itp.), następnie zmniejszyć
płomień i gotować 1 godz. włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do rosołu
razem z przekrajaną na pół i zrumienioną na blasze cebulą. dodać korzenie i
dalej gotować ok. 1 godz. gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z wywaru. rosół
podawać na talerzach, posypany posiekaną zieleniną, z makaronem, kluskami
lanymi, kładzionymi lub francuskimi albo z kaszą pokrajaną w kostkę; rosół w
filiżankach podawać z pasztecikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz