złote mysli

Fajne ksiązki

niedziela, 29 stycznia 2012

sos z grzybów suszonych

2 dkg suszonych grzybów
5 dkg cebuli
3 dkg tłuszczu
3 dkg mąki
sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku
grzyby umyć w ciepłej wodzie, namoczyć na kilka godzin i ugotować w tej samej
wodzie razem z umytą i obraną cebulą. gdy będą miękkie - odcedzić (nie wylewać
wywaru), cebulę odrzucić, grzyby pokrajać w cienkie paseczki lub w drobną
kostkę. mąkę zrumienić na ciemnozłoty kolor, dodać tłuszcz, zasmażyć,
rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów. doprawić do smaku solą, pieprzem i
przyprawą do zup. gdyby sos był zbyt gęsty rozrzedzić go wodą. sos grzybowy
podaje się do sztuki mięsa, różnego rodzaju po- traw półmięsnych, kasz,
makaronów, potraw z ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz