złote mysli

Fajne ksiązki

wtorek, 31 stycznia 2012

Ciasto jabłkowe

Składniki:
- 18-20 dag miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1
- 5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- 4 jabłka obrane i przekrojone na połówki
- 1/4 szklanki dżemu morelowego
Sposób przyrządzania:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Masło, cynamon i cukier ubij mikserem na kremową masę. Kolejno wbijaj po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem na niskich obrotach. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko, dokładnie wymieszaj. Ciastem napełnij tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka przekrój, usuń gniazda nasienne. Ponacinaj połówki owoców i ułóż je na cieście. Posyp łyżką cukru i cynamonem. Piecz 50 minut, a potem wyjmij, posmaruj podgrzanym dżemem morelowym i piecz jeszcze 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz