złote mysli

Fajne ksiązki

niedziela, 29 stycznia 2012

zupa pomidorowa czysta

6 szklanek wywaru z mięsa i włoszczyzny lub z samej włoszczyzny
40 dkg pomidorów lub 5 dkg koncentratu pomidorowego
sól do smaku
nać pietruszki (koperek)
umyte pomidory pokrajać na ćwiartki, zalać niewielką ilością wrzącej wody,
rozgotować na silnym ogniu pod przykryciem, po czym przetrzeć przez sito do
przecedzonego wywaru. doprawić do smaku solą i cukrem, dodać posiekaną
zieleninę. jeśli zupę sporządza się tylko na wywarze jarzynowym, należy dodać
łyżeczkę masła. zupę pomidorową czystą można podawać w filiżankach z dodatkiem
pasztecików, ostrych grzanek, słonych paluszków lub na głębokich talerzach z
dodatkiem osobno podanych drobnych grzanek lub groszku ptysiowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz