złote mysli

Fajne ksiązki

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Sałatka z fasolki szparagowej

Porcja dla 4 osób:
•    500 g fasolki szparagowej
•    1 pęczek cząbru
•    1 jajko
•    1 cebula
•    11/2 łyżki octu winnego
•    3 łyżki oliwy z oliwek
•    sól i pieprz
•    75 g wędzonego łososia
Sposób przygotowania:
Fasolkę oczyścić, umyć, wrzucić do 1/2 litra wrzącej wody. Dodać cząber i jajko. Gotować pod przykryciem. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Ugotowaną fasolkę przełożyć na sito i przepłukać zimną wodą. Cząber wyjąć. Cebulę ugotować w 4 łyżkach wody, dodać ocet, olej, sól i pieprz. Dodać do osaczonej fasolki i wymieszać. Jajko obrać ze skorupki, pokroić w drobną kostkę i posypać nim sałatkę. Łososia pokroić w cienkie paseczki, zrolować i położyć na sałatce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz