złote mysli

Fajne ksiązki

piątek, 17 lutego 2012

Sałatka z białej kapusty i bekonem

Porcja dla 4 osób:
  • 500 g białej kapusty
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 50 g bekonu
  • 80 g rodzynek
  • 1/8 litra śmietany kremówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno pokroić, wrzucić do 1 litra wrzącej wody z dodatkiem soli i kminku. Gotować 2-5 minut, przełożyć na sito, przepłukać zimną wodą, odstawić do osaczenia. Bekon pokroić w kostkę, podsmażyć, wymieszać z kapustą i rodzynkami. Kremówkę ubić na sztywną pianę, wymieszać z pozostałymi składnikami i przyprawić. Sos ten można dodać do sałatki lub podawać oddzielnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz