złote mysli

Fajne ksiązki

niedziela, 26 lutego 2012

Kurczak w sosie hoisin

Czas przygotowania: 15 min
Czas marynowania: 20 min
Proporcje: dla 2-3 osób
Ocena:


Danie błyskawiczne, bardzo łatwe w przygotowaniu.

Składniki:
2 piersi kurczaka (ok. 400g)
2 cebule dymki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju do smażenia


Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego

Sos:
2 łyżki sosu hoisin
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę.

Wymieszać składniki marynaty, dodać do kurczaka i odstawić na 20 min.

Wymieszać składniki sosu, odstawić.

Mocno rozgrzać olej, włożyć kurczaka (w 2 porcjach), smażyć mieszając na dużym ogniu aż zmieni kolor.

Wlać sos, mieszać aż zgęstnieje, dusić jeszcze przez 1 min, od czasu do czasu mieszając. Potrawa gotowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz