złote mysli

Fajne ksiązki

czwartek, 16 lutego 2012

Krokiety wiosenne (sajgonki)

Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: 8-10 sztuk


Nie jest to tak naprawdę danie mączne jednak postanowiłem, że będe tu umieszczał różnego rodzaju kluski, naleśniki, pierogi - sajgonki też tu pasują. Pamiętaj żeby po smażeniu osączyć dobrze sajgonki na paierowym ręczniku.
Składniki:
1 opakowanie naleśników na sajgonki
250 g polędwicy wieprzowej lub piersi kurczaka
5 grzybów mu-err pokrojonych w cienkie paseczki
125 g kapusty pekińskiej pokrojonej w cienkie paseczki
125 g cebuli dymki pokrojonej w cienkie paseczki
100 g pędów bambusa (lub marchewki) pokrojonych w cienkie paseczki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
słodki sos chili (lub sos do sajgonek)
olej do głębokiego smażenia

Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
2 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mięso pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać składniki marynaty i marynować mięso 30 min.

Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Smażyć mieszając mięso 1 min. Wyjąć, osączyć z tłuszczu.

Wok oczyścić, rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć 1 min. kapustę, cebulę, pędy bambusa i grzyby. Następnie dodać mięso, posypać cukrem i sólą, smażyć jeszcze 30 s. Wyjąć farsz z woka.

Naleśniki zwilżyć wodą, aż staną się miękkie i elastyczne. Położyć porcję farszu trochę poniżej środka ciasta, zawinąć dolną część, zawinąć boki, zwinąć do końca jak naleśnik (zobacz rys.).

Smażyć naleśniki na głębokim oleju na złoty brąz. Wyjąć dobrze osączyć na paierowym ręczniku.

Podawać polane słodkim sosem chili (lub sosem do sajgonek).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz