złote mysli

Fajne ksiązki

sobota, 4 lutego 2012

Fasolka smażona z czosnkiem i dymką

zas przygotowania: 45 min
Proporcje: dla 3-4 osób


Składniki:
500 g zielonej fasolki
2-3 cebulki dymki posiekane
5 ząbków czosnku wyciśnietych
200 ml buliony z kury
3 łyżki masła

Sos:
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Obciąć końcówki strąków i poprzecinać na pół.

Zagotować bulion, włożyć fasolkę (nie musi być przykryta płynem) i gotować tak długo aż płyn całkowicie wyparuje od czasu do czasu mieszając.

Na patelni rozgrzać masło, dodać dymkę i czosnek smażyć 30 sek. Dodać fasolkę dokładnie wymieszać, smażyć kolejne 30 sek. Wlać sos, wymieszać, smażyć jeszcze chwilę. Danie gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz