złote mysli

Fajne ksiązki

piątek, 24 lutego 2012

Kurczak szefa kuchni

Czas przygotowania: ok. 45 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 2-3 osób
Ocena:
Nazwa chyba mówi sama za siebie :).
Składniki:
2 piersi kurczaka (ok. 400g) 
5 grzybów mu-err pocietych w paski
3 cebulki zielone pocięte w 3 cm kawałki
1 papryczka chili posiekana
1 cm korzenia imbiru drobno posiekany
3 ząbki czosnku wyciśnięte 

Ciasto:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
woda (ok. 2 łyżek)

Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Sos:
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu chili
1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę. Połączyć składniki marynaty, wymieszać z kurczakiem odstawić na 20-30 min.

Pociąć grzyby, cebulkę, chili, imbir, wycisnąć czosnek. Wymieszać składniki sosu, odstawić.

Wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą tak aby uzyskać gęstą papkę. 

Rozgrzać w woku 2 szklanki oleju, maczać kawałki kurczaka w cieście i smażyć porcjami na złoto-brązowy kolor (nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie - sklejają się). Wyjąć z oleju osączyć na papierowym ręczniku.

W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Włożyć grzyby, cebulkę, chili, imbir, czosnek, smażyć 30 sek. mieszając. Wlać sos wymieszać, gotować aż zgęstnieje. Dodać kurczaka, wymieszać. Potrawę podawać ryżem lub makaronem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz