złote mysli

Fajne ksiązki

niedziela, 12 lutego 2012

Omlet wiejski

1/2 kg ziemniaków,
150 g wędzonej słoniny lub boczku,
2 cebule,
4 jaja,
4 łyżki mleka,
pęczek pietruszki lub koperku,
sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Wędzoną słoninę lub boczek skroić i podsmażyć na dużej patelni, aż stanie się przezroczysta, wówczas dodać pokrojoną cebulę i krótko podsmażyć, uważając aby się nie przyrumieniła. Następnie dodać pokrojone w plasterki ziemniaki, wymieszać razem ze słoniną i cebulą, zapiekać na średnim ogniu do miękkości. Rozmieszać w garnuszku mleko i całe jaja, przyprawić solą, pieprzem, wlać do upieczonych już ziemniaków. Piec na małym ogniu, potrząsając co chwila patelnią, aby jajka się nie przypaliły. Omlet przełożyć na talerz, posypać zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz