złote mysli

Fajne ksiązki

czwartek, 23 lutego 2012

Kurczak Generała Tso

Czas przygotowania: 1 godz
Proporcje: dla 2-3 osób
]

kładniki:
0,5 kg ciemnego mięsa kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki
1 cebula dymka (część biała i zielona) posiekana
2-3 małe papryczki chilli posiekane
olej do głębokiego smażenia

Ciasto:
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 jajko
1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej

Sos:
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
1 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
3 łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka białego octu
1 łyżka wina ryżowego
1/2 szklanki gorącego bulionu kurzego
1/3 łyżeczka glutasoli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wymieszać składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do lodówki. Posiekać dymkę i chili.

Wymieszać składniki ciasta, włożyć kurczaka wymieszać aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa.

Smażyć kurczaka w 2 porcjach w gorącym oleju na chrupiąco (kawałki wkładaj do oleju pojedynczo, zapobienie to ich sklejaniu). Osaczyć z oleju na papierowym ręczniku.

W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Smażyć krótko dymkę i papryczki. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając gotować aż zgęstnieje, dodać kurczaka, wymieszać. Serwować natychmiast, żeby kurczak nie stracił chrupkości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz