złote mysli

Fajne ksiązki

wtorek, 14 maja 2013

Placki z pieczarkami i bekonem

Sposób przyrządzania

Składniki
1 kg ziemniaków, 20 ag pieczarek, cebula, 15 dag bekonu, 2 jaja,
3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki mąki, pół łyżeczki mielonego
kminku, pieprz, sól, tłuszcz do smażenia

Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać, bekon pokroić w kostkę ,
pieczarki w plasterki. Na patelni na małym ogniu poddusić bekon cebulą i pieczarkami,
dodać do masy ziemniaczanej. Wymieszać jajami, śmietaną, mąką, prawami.Smażyć obu
stron na złoto.
Rada: Zamiast bekonu i pieczarek do masy ziemniaczanej można dodać mielone mięso.
1 porcja zawiera: 11,2 g białka, 31,4 g tłuszczu, 4 g błonnika, 148 mg cholesterolu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz