złote mysli

Fajne ksiązki

sobota, 11 maja 2013

Biała kiełbasa pieczona w winie


Składniki
8 kawałków białej kiełbasy
4 duże cebule
3-4 jabłka o zwartym miąższu
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka czarnego pieprzu
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
3 łyżki oleju
pół łyżeczki kminku
1 łyżeczka majeranku
pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
pół łyżeczki cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu

Obrać cebulę. Pokroić ją w plastry i zeszklić na oleju. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Dodać 1/2 łyżeczki cukru i ostrą paprykę. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do cebuli dodać listek laurowy oraz ziarenka pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Lekko przemieszać. Na cebuli poukładać kawałki białej kiełbasy. Posmarować je lekko olejem. Całość zalać czerwonym winem. Włożyć do piekarnika na około 30 minut. Piec pod przykryciem w temp. 180 stopni.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Naczynie wyjąć z piekarnika, otworzyć, położyć jabłka na wierzchu. Oprószyć wszystko majerankiem, kminkiem oraz szczyptą soli. Przykryć. Włożyć ponownie do piekarnika na około 10 minut.

Przepis ten znalazłem w internecie i już zdązyłem go zrobić. Co tu będę pisać danie jest pyszne a żeby uwierzyć to trzeba to zrobić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz