złote mysli

Fajne ksiązki

wtorek, 21 maja 2013

Barszcz z uszkami



    
na barszcz: 1,5 kg buraków, kromka razowego
chleba, pęczek włoszczyzny bez kapusty,
4 ząbki czosnku, majeranek, liść laurowy, ziele
angielskie, pieprz ziarnisty, sok z cytryny,
cukier, sól i pieprz
na uszka: 50 dag mąki pszennej, l jajo, sól,
10 dag suszonych grzybów (najlepiej
prawdziwków), 2 łyżki masła, l cebula, może
być bułka tarta do zagęszczenia farszu
5 dni przed gotowaniem barszczu z połowy buraków przygotowujemy pzakwas. Do szklanego lub kamiennego naczynia wkładamy obrane i pokrojone w plastry buraki, zalewamy przegotowaną; ciepła wodą, tak by zakrywała buraki. Na wierzchu kładziemy kronikę razowego chleba. Możemy dodać czosnek. Z włoszczyzny ł i przypraw gotujemy esencjonalny wywar. Pozostałe buraki gotujemy lub pieczemy •w łupinach, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do wywaru i lo-ótko gotujemy, aby barszcz nie zmętniał. Przecedzamy i dolewamy przecedzony zakwas, podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, sokiem z cytryny i majerankiem. Przygotowujemy uszka (p. str. 63), po ugotowaniu odcedzamy i podajemy z barszczem. '

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz