złote mysli

Fajne ksiązki

środa, 15 maja 2013

Bliny z ziemniaków i mąki gryczanej


Składniki
5 dużych ziemniaków, 2 łyżki mąki gryczanej, 2 jaja, 2 dag
drożdży, po pół szklanki piwa i mleka, sól, olej do smażenia
Sposób przyrządzania
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę i żółtka, starannie
wymieszać. Z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać z masą ziemniaczaną. Mleko lekko
podgrzać, wlać do drożdży i wymieszać z ciastem. Nadal mieszając, wlać letnie piwo.
Odstawić ciasto na 30 min w ciepłe miejsce. Następnie na małą patelnię z rozgrzanym
olejem nakładać porcje ciasta i smażyć rumiane placki wielkości patelni. Podawać gorące.
Do polania podać stopione masło i śmietanę. (100 g - 130 kcal).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz