złote mysli

Fajne ksiązki

niedziela, 25 marca 2012

Pierożki WON-TON

Czas przygotowania: 1 godz
Proporcje: ok. 30 sztuk
Ocena: +


Najbardziej pracochłonna część to sklejanie pierożków. Won-tony nadają się do frytowania a także do gotowanie jako danie samodzielne, dodatek lub składnik innych dań. Tradycyjnie do przygotowania farszu używa się wołowiny, ja użyłem piersi kurczaka ale tak naprawdę może to być dowolny rodzaj mięsa, popularna jest też odmiana z krewetek. Część pierożków użyłem do zupy WON-TON, część do smażenia.

Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wrzątku
1/4 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju

Farsz:
250 g mielonej wołowiny (możesz zastąpić pokrojoną w paseczki piersią kurczaka)
1 łyżka wody
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki wina ryżowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie
1/2 łyżki cukru

Ewentualnie:
olej do frytowania

Przygotowanie:

Wsyp 2 szklanki mąki do miski (pozostałą mąkę używaj do posypywania rąk gdy zrobią się klejące). Dodaj wrzątek, wymieszaj. Dodaj zimną wodę i olej, wyrabiaj rękami do otrzymania jednolitego ciasta. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i potnij w kwadraty o boku 5 cm (powinno być ich ok. 30).

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki farszu.

Połóż trochę farszu na środku ciasta, złóż na pół, zawiń do środka brzegi, ściśnij razem zawinięte końcówki zob. zdjęcia. Istnieje także drugi, bardziej "profesjonalny" sposób zawijania won-tonów zob. instrukcja ze zdjęciami.

Frytujemy won-tony w średnio gorącym oleju na złoto (olej nie może być za gorący bo mięso w środku będzie jeszcze surowe podczas gdy ciasto przypali się). Możemy też gotować won-tony przez 6-8 min w wodzie i wykorzystać je do przygotowania zupy WON-TON.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz