złote mysli

Fajne ksiązki

wtorek, 6 marca 2012

Patelnia Xian z kolorowymi warzywami

Czas przygotowania: 1 godz
Proporcje: dla 4 osób


Danie to przygotowała moja dziewczyna Kasia, specjalnie dla Muni z okazji jej urodzin :). 90% czasu w przygotowaniu tej potrawy to cięcie składników.

Składniki:
4 grzyby mu-err pokrojone w cienkie paski
1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
1 średnia marchew pocięta w zapałki
100 g pędów bambusa pocietych w cienkie słupki
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski
1/2 zielonej papryki pokrojonej w cienkie paski
100 g pieczarek pokrojonych w cienkie plastry
1 średni por pocięty w 1/2 cm krążki
100 g kukurydzy z puszki
100 g zielonego groszku
100 g kiełków fasoli mung
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki sosu chili
3 łyżki oleju do smazenia

Przygotowanie:

Pokroić warzywa.

Rozgrzać olej, przeszklić na nim cebulę. Dodać wszystkie warzywa, mieszając przesmażyć 1 min. Wlać rosół i tak długo gotować na małym ogniu aż się zrobią półmiękkie.

Mąkę kukurydzianą wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do warzyw i zagotować.

Dodać sos sojowy, curry i sos chili, dobrze wymieszać. Serwować gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz