złote mysli

Fajne ksiązki

środa, 7 marca 2012

Kurczak z kaszą



Składniki:
Pierś z kurczaka (podwójna),
1 duża cebula,
cynamon, ostra papryka,
marynata (oliwa z oliwek, ocet winny (doskonały jest ocet winny z rozmarynem), sos sojowy, maggi),
kasza pęczak,
sos grzybowy (może być z paczki),
mała papryka czerwona i zielona,
boczek wędzony,
1 banan,
mielony imbir.
Przygotowanie:
1. Przygotowanie kurczaka
Pierś z kurczaka i cebulę pokroić w niewielkie kostki i wrzucić w marynatę, posypać obficie cynamonem, dodać odrobinę ostrej papryki, trochę świeżo zmielonego pieprzu, wymieszać i odstawić do lodówki na 45 minut.
Smażyć bez tłuszczu (oliwa z oliwek z marynaty świetnie spełni tę rolę).
2. Kasza z sosem grzybowym
Użyć pęczak. Bez większych wymagań, wg standardowego przepisu gotowania kaszy, sos grzybowy może być z paczki. Kaszę można przyrządzić wcześniej, długo trzyma ciepło.
3. Dressing do kaszy
Boczek pokroić w małe kostki, podsmażyć. Dodać pokrojone w paski papryki i smażyć na ostrym ogniu (papryka może się lekko przypalić). Pod koniec smażenia dodać pokrojego w plasterki banana, posypać mielonym imbirem, lekko zamieszać i na małym ogniu trzymać ok. 15 minut. Gdy banan zmięknie, można podawać całość na stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz