złote mysli

Fajne ksiązki

środa, 23 maja 2012

Krupnik wiosenny z mięsem


.
30 dag młodych warzyw (marchew, pietruszka, seler, por) około 0,5 kg mięsa z kością, 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej, cebula, 4-5 ziemniaków, łyżka masła roślinnego, 2 łyżki posiekanej zieleniny, sól, ewentualnie przyprawa do zup.

Z włoszczyzny i mięsa ugotować około 21 wywaru. Gdy warzywa i mięso zmięknę, wyjęć je, wywar zasypać kaszę i powoli gotować pod przykryciem. Gdy kasza zmięknie, dodać pokrojone warzywa i mięso oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Ugotowany krupnik przyprawić do smaku, posypać posiekaną natką pietruszki i kopru. Dodać surowe masło i ewentualnie przyprawę do zup

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz