złote mysli

Fajne ksiązki

czwartek, 3 maja 2012

Barszcz ukraiński



Składniki:
- 1 kostka mięsna lub udko kurczaka,
- 2 średniej wielkości buraki,
- 4 ziemniaki,
- 1/4 główki białej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1/2 szklanki białej fasoli (należy ją poprzedniego dnia zalać wodą, aby namiękła),
- 4 kostki rosołowe Winiary,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- cukier,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny do smaku.

Przepis:
Buraki, ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać drobno pokrojoną kapustę, wymoczoną fasolę, kostkę mięsną lub udko z kurczaka. Całość zalać wodą, dodać kostki rosołowe i gotować do miękkości składników. Wyjąć z zupy mięso. Doprawić zupę sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i jeśli potrzeba solą. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością zupy, wlać do garnka, zagotować.
Drugi Przepis.
50 dag mięsa wołowego z kością, 3 małe buraki, marchew, pietruszka, cebula, 25 dag włoskiej kapusty, 3-4 ziemniaki, 4 pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 0,5 szklanki śmietany, łyżka mąki, 10 dag fasoli-perłówki, łyżka zielonego kopru.

Ugotować wywar z mięsa, przecedzić. Dodać pokrojone na paseczki surowe buraki, marchew, pietruszkę i cebulę. Pod koniec gotowania dodać jeszcze poszatkowaną kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie dodać osobno uduszone i przetarte pomidory lub koncentrat pomidorowy i zaprawić śmietaną rozmieszaną z mąką - zagotować. Przed podaniem posypać posiekanym koprem i dołożyć osobno ugotowanej fasoli perłówki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz