złote mysli

Fajne ksiązki

czwartek, 3 maja 2012

galaretka mleczno-waniliowa



2 szklanki mleka
5 dkg cukru
2 dkg żelatyny
pół laski wanilii
żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, rozpuścić we wrzątku (jedna
trzecia szklanki) i starannie rozmieszać. mleko zagotować z wanilią i cukrem,
dokładnie wymieszać, wyjąć wanilię, dodać rozpuszczoną żelatynę. zagotować
ponownie, wymieszać, wyporcjować i zastudzić. zastudzoną galaretkę przed
podaniem na stół polać sokiem owocowym. zastępując wanilię innym dodatkiem,
można przygotować galaretki o odmiennym smaku:
galaretka kawowa - 1 dkg kawy marago (1,5 łyżeczki naparu z kawy naturalnej),
galaretka czekoladowa - 2 dkg kakao,
galaretka owocowa - pół szklanki przecieru z owoców jagodowych (2 3 łyżki
dżemu).
zależnie od dodatków smakowych należy zmieniać ilość cukru, przecier ze świeżych
owoców dodaje się na surowo, bez gotowania, zwiększając ilość żelatyny o 0,5 1
dkg.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz