złote mysli

Fajne ksiązki

środa, 23 maja 2012

Flaki wyśmienite



Składniki:
- 1 opakowanie suchych flaków (najlepsze są firmy "Abel"),
- pół kurczaka,
- kawałek wołowego,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- seler,
- por,
- listek laurowy,
- kilka ziarnek ziela angielskiego,
- gałka muszkatołowa w kulce,
- papryka słodka i ostra,
- pieprz,
- rosołki drobiowe Knorr,
- 2 łyżki masła,
- majeranek.

Przepis:
Suche flaki gotuje się cztery razy zmieniając wodę po zagotowaniu. Z kurczaka, wołowego i warzyw, listka laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego gotuje się pyszny rosołek (3 litry) na wolniutkim ogniu, około 2 godzin. Następnie wyjmujemy mięso i warzywa, ścieramy troszkę marchewki i drobnimy połówkę kurczaka oraz wołowe mięsko. Wszystko dodajemy do przecedzonego przez sitko wywaru. Wkładamy wyparzone i ugotowane flaki. Na patelni rozpuszczamy masło, najlepiej śmietankowe, wsypujemy według uznania paprykę słodką, ostrą, pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową. Mieszamy na małym ogniu, aż wszystko się ładnie połączy i zeszkli. Zalewamy tym gorące flaki. Potem wsypujemy majeranek i mieszamy dokładnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz