złote mysli

Fajne ksiązki

niedziela, 28 kwietnia 2013

kotlety cielęce z winem


60 dag cielęciny z udźca
białe wino
mielone ziele angielskie
60 g masła
cytryna
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Skruszałe mięso umyć w całości, osuszyć ciereczk i obra z powięzi.
Pokroić na grube plastry, lekko pobić tłuczkiem, posolić , polać winem, popieprzyć i
posypać zielem angielskim, zostawić w chłodnym miejscu.
Następnie ułożyć na grilu, na każdym kotlecie położyć kawałek masła i opiekać z jednej
strony oko o 5 minut; potem je odwrócić , posmarować masłem i znowu opiekać około 5
minut.
Gotowe przełożyć na półmisek, pola sosem pieczeniowym i obłożyć plasterkami
cytryny.
Można podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz