złote mysli

Fajne ksiązki

niedziela, 8 lipca 2012

Surówka z brukselki



SKŁADNIKI:

30 dkg brukselki,
10 dkg cebuli,
6 szt. śliwek suszonych lub z kompotu,
1 jabłko,
1 łyżka musztardy,
3 łyżki śmietany,
sól,
cukier i pieprz do smaku.


SPOSÓB WYKONANIA:

Brukselkę oczyścić z nadpsutych liści, umyć dokładnie, pozostawić na sicie lub specjalnym plastikowym koszyczku do odsączania sałaty. Pokrajać cienko obraną i opłukaną cebulę, jabłko pokrajać w piórka. Śliwki suszone, namoczone na parę godzin, wydrylować i pokrajać na paseczki. Połączyć wszystkie składniki razem, wymieszać z sosem przygotowanym ze śmietany i musztardy, doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Podawać surówkę udekorowaną pomidorami.
Surówka z cebuli i kwaszonych ogórków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz