Czas przygotowania: 15 min
Czas marynowania: 20 min
Proporcje: dla 2-3 osób
Ocena:
Danie błyskawiczne, bardzo łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
2 piersi kurczaka (ok. 400g)
2 cebule dymki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
Sos:
2 łyżki sosu hoisin
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę.
Wymieszać składniki marynaty, dodać do kurczaka i odstawić na 20 min.
Wymieszać składniki sosu, odstawić.
Mocno rozgrzać olej, włożyć kurczaka (w 2 porcjach), smażyć mieszając na dużym ogniu aż zmieni kolor.
Wlać sos, mieszać aż zgęstnieje, dusić jeszcze przez 1 min, od czasu do czasu mieszając. Potrawa gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz