Kapusta pekińska słodko-kwaśna
Czas przygotowania: 15 min
Proporcje: dla 4 osób
Sałatka o specyficznym, orientalny smaku. Przygotowana przez Kasię.
Składniki:
1/2 małej główki kapusty pekińskiej
1/2 czerwonej papryki
1 cm korzenia imbiru posiekany lub wyciśnięty
1/4 łyżki pieprzu syczuańskiego zmielonego lub ubitego w moździerzu
1 łyżka oleju sezamowego
Sos:
2 łyżki octu
4 łyżki cukru
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Kapustę pokroić na cienkie paski długości ok. 5 cm. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w cienkie paski. Wymieszać kapustę, paprykę, imbir i pieprz.
Wymieszać składniki sosu, polać warzywa. Rozgrzać olej sezamowy i polać nim kapustę. Dokładnie wymieszać i odsatwić na min. 2 godz. Podawać jako dodatek do dań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz