Czas przygotowania: 25 min
Proporcje: dla 4 osób
Omlet Fu Yung smażony w głębokim oleju podawany z sosem jest popularną chińską potrawą serwowaną w restauracjach w Północnej Ameryce, jednak w Chinach danie to nie jest smażone na głębokim oleju, nie używa się też sosu. Przedstawiam tu obie metody przygotowania. Pamiętaj, że sos stosuję się tylko w pierwszej wersji.
Składniki:
3/4 szklanki ugotowanego, drobno pociętego kurczaka, cielęciny lub indyka
1/2 szklanki cebuli posiekanej
1/2 szklanki kiełków fasoli mung
1/2 szklanki selera posiekanego
1/2 szklanki grzybów mu-err pociętych w paski (lub pieczarek pociętych w plasterki)
5 dużych jaj ubitych
1 łyżeczka soli
szczypta białego pieprzu
olej głębokiego smażenia lub 4 łyżki do smażenia z mieszaniem
Sos:
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
szczypta białego pieprzu
1 łyżka mąki kukurydzianej wymieszana z 3 łyżkami wody
1 łyżeczka oleju sezamowego
Wersja amerykańska (głęboko smażona)
1. Zagotuj w garnku bulion. Dodaj sos sojowy, wino i pieprz. Wyłącz gaz. Wlewaj powoli mąkę z wodą przez cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Dodaj sos sezamowy i zamieszaj jeszcze raz.
2. Połącz ze sobą mięso, warzywa, jajka, sól, pieprz i dobrze wymieszaj.
3. W woku podgrzej dwie szklanki oleju. Kiedy olej będzie bardzo gorący rozłóż na wierzchu 1/4 mieszanki jajecznej. Jajka powinny pływać po powierzchni, kiedy się zetną, włóż kolejną porcję. W ten sposób uformuj 4 omlety. Kiedy dolna część omletów zrobi się jasnobrązowa obróć na drugą stronę aż też zrobi się brązowa. Użyj dwóch łopatek żeby wyjąć omlety z woka, ściśnij lekko aby usunąć nadmiar oleju. Rozłóż omlety na talerzach'
4. Podgrzej sos zamieszaj kilkukrotnie, polej omlety i podawaj.
Wersja chińska (smażona z mieszaniem)
1. W woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj mięso i warzywa, smaż krótko mieszając, dodaj sól i pieprz. Mieszaj kolejne 2 min. Wyłóż wszystko na talerz żeby lekko przestygło. Umyj wok.
2. W misce wymieszaj ubite jajka, mięso i warzywa.
3. Ponownie rozgrzej olej w woku. Wlej mieszankę jajeczną, przy pomocy łopatki przesuwaj lekko w tył i w przód ścinającą się mieszankę. Kiedy omlet się zetnie odwróć go na drugą stronę i smaż aż brzegi zrobią się brązowe. Zakończ smażenie kiedy środek omleta jest wciąż miękki. Podawaj gorący.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz