niedziela, 4 marca 2012
Czerwone mięso pół kilo dziennie wystarczy
Światowa Fundacja Badań nad Rakiem WCRF, ostrzega że czerwone mięso może zwiększyć ryzyko rozwoju raka jelita. Nie musisz przechodzić na wegetarianizm. Wystarczy, że ograniczysz spożycie, wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny do 500 g tygodniowo (po przyrządzeniu co odpowiada 750 g misa surowego). Staraj się unikać mięsa przetworzonego, czyli głownie wędlin: szynki, boczku, salami czy parówek. Podczas wędzenia, peklowania, solenia czy dodawania konserwantów tworzą się bowiem substancje kancerogenne, które później uszkadzają komórki. Maja one dodatkowo ułatwione zadanie, bo czerwone mięso zawiera hem, barwnik nadający mu kolor. Naukowcy twierdza ,że może on uszkadzać ścianki okrężnicy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz