Porcja dla 4 osób:
• 100 g gotowanych ziemniaków
• 1 ząbek czosnku
• szczypta soli
• 4 łyżki bulionu mięsnego
• 1 łyżka octu winnego
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• szczypta pieprzu
• 1 jajko na twardo
• 150 g portulaki siewnej
• 50 g pieczarek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, obrany czosnek przekroić wzdłuż, usunąć zielony środek i rozetrzeć z solą. Do gorącego bulionu dodać ziemniaki i czosnek, wymieszać, wlać ocet i olej, posolić, przyprawić pieprzem. Obrane jajko drobno posiekać. Portulakę przebrać, odciąć korzonki, ostrożnie opłukać w zimnej wodzie i odstawić do osaczenia. Grzyby oczyścić i na krótko przed podaniem na stół owinąć wraz z portulaką lnianą ściereczką i umieścić w lodówce, w przegródce na warzywa. Grzyby pokroić w cienkie plasterki, wraz z portulaką dodać do przygotowanej marynaty i posypać jajkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz