Czas przygotowania: ok. 45 min
Czas marynowania: 30 min.
To danie jest naprawdę zabójcze, z pierwszej trójki moich ulubionych dań.
Składniki:
250 g chudego mięsa wieprzowego (najlepiej polędwicy)
3 cebule dymki pocięte w 3cm kawałki
3 ząbki czosnku posiekane lub wyciśnięte
4 grzyby mu-err pocięte w paski
250 g makaronu mie lub nitek
olej do głębokiego smażenia
Marynata:
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 łyżeczka wina ryżowego
1 łyżeczki cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Sos:
2 łyżeczki cukru (najlepiej ciemnego)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki rosołu drobiowego
Przygotowanie:
Wieprzowinę pokroić w paski 1x4cm. Składniki marynaty wymieszać i marynować w niej mięso przez 30 min.
Makaron ugotować według przepisu. Odcedzić przelać kilka razy zimną wodą i zostawić do odsączenia.
Smażyć makaron (najlepiej na teflonowej patelni) aż będzie chrupki i lekko zarumieniony (ok. 10-15 min). Następnie trzymać w cieple.
Mięso wyjąć z marynaty, osączyć. Smażyć mięso w głębokim oleju ok. 30 s (można też ewentualnie przesmażyć mięso metodą stir-fry na 2 łyżkach oleju). Wyjąć, osączyć dobrze z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wok oczyścić, rozgrzać 1 łyżkę oleju, usmażyć mieszając czosnek, cebulę, grzyby (ok. 30 s). Dodać mięso smażyć klejne 30 s. Zsunąć wszystko na brzeg woka w środek wlać sos i mieszać do zgęstnienia. Połączyć mięso i warzywa z sosem.
Przed serwowaniem ułożyć makaron na półmisku a na nim położyć mięso z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz