czwartek, 3 maja 2012
Sprawny umysł bez tłuszczów trans
Im bliżej naukowcy przyglądają się tłuszczom trans, tym więcej znajdują ich wrednych właściwości. Do długiej listy pwodowanych przez nich problemów zdrowotnych doszły kłopoty z pamięcią i prawidłowym funkcjonowaniem mózgu. Badacze z Orgon Health & Science Univesity podejrzewają, że tłuszcze trans mogą zastępować zdrowe kwasy tłuszczowe w neuronach w mózgu. Unikaj produktów zawierających częściowo utwardzone tłuszcze roślinne (zawierają je margaryny i produkowane przy ich użyciu niektóre słodycze.) Jeżeli zamiast ich w Twojej diecie pojawią się warzywa, ryby, owoce cytrusowe czy orzechy które wspomagają funkcjonowanie mózgu, zachowasz bystrość umysłu aż do późnej starości.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz