- 500 g białej kapusty
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka kminku
- 50 g bekonu
- 80 g rodzynek
- 1/8 litra śmietany kremówki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
Kapustę drobno pokroić, wrzucić do 1 litra wrzącej wody z dodatkiem soli i kminku. Gotować 2-5 minut, przełożyć na sito, przepłukać zimną wodą, odstawić do osaczenia. Bekon pokroić w kostkę, podsmażyć, wymieszać z kapustą i rodzynkami. Kremówkę ubić na sztywną pianę, wymieszać z pozostałymi składnikami i przyprawić. Sos ten można dodać do sałatki lub podawać oddzielnie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz