złote mysli

Fajne ksiązki

wtorek, 28 lutego 2012

Polędwica w cebuli


1-2 polędwiczki wieprzowe (60 dag)
2 łyżki oliwy+ kilka igiełek rozmarynu
marynata:
2 zgniecione ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego i natki pietruszki
3 łyżki oliwy
konfitura:
2 czerwone cebule pokrojone w plasterki
3-4 łyżki miodu
1 łyżka octu balsamico
tymianek
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Składniki marynaty wymieszać.
2. Mięso pokroić na steki grubości ok. 3 cm, zalać marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin.
3. Na rozgrzanej oliwie zeszklić czosnek, cebulę i tymianek. Dodać ocet, miód, sól i pieprz. Smażyć aż smaki się połączą
4. Rozgrzać oliwę z igiełkami rozmarynu, po czym usmażyć na niej mięso.
5. Na każdej polędwiczce układać konfiturę

Naleśniki ze smażonymi warzywami

Porcje: 4 porcje
Smak: łagodny
Typ: Kuchnia chińska
Poziom trudności: łatwy

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 4 minuty

-------------------------------------------------------------------------

Składniki:
3 jajka,
4 łyżki wody,
4 łyżki mąki pszennej,
4 małe garstki kapusty pekińskiej posiekanej,
4 łyżki kiełków sojowych,
4 grzyby Mu-er namoczone w gorącej wodzie,
4 cebulki dymki,
1 łyżka posiekanego imbiru,
2 posiekane ząbki czosnku,
2 łyżki Sosu Sojowego Jasnego Woh Hup,
2 łyżki Octu Ryżowego Woh Hup,
1/2 słoiczka Sosu Hoisin Woh Hup do maczania.

-------------------------------------------------------------------------

Przygotowanie:
Przygotować ciasto naleśnikowe z jajek, wody i mąki pszennej i usmażyć 5
naleśników. Jeden naleśnik pociąć na cienkie paseczki. Grzyby pokroić na
cienkie paski. Na woku podgrzać łyżkę oleju, wrzucić wszystkie warzywa i
grzyby, smażyć 3-4 minuty. Dodać sos sojowy z octem i dusić dalszą

Nakładać farsz do naleśników i zawinąć.

-------------------------------------------------------------------------

Podawanie:
Podawać z sosem Hoisin w oddzielnej miseczce.

poniedziałek, 27 lutego 2012

Makaron z warzywami

Czas przygotowania: 45 min
Proporcje: dla 2-3 osób

Składniki:
250 g makaronu mie, nitek lub spaghetti
2 cebule dymki pocięte w 3 cm kawałki (części białe w cienkie półplasterki)
1 duża marchewka pocięta w zapałki lub starta na grubej tarce
2 ząbki czosnku wyciśnięte
4 łyżki oleju do smażenia

Sos:
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Przygotować warzywa. Wymieszać składniki sosu.

Makaron ugotować według przepisu. Podgrzać w woku 3 łyżki oleju, smażyć makaron ok. 5min, od czasu do czasu mieszając aż będzie lekko chrupiący. Wyjąć na talerz.

Na 1 łyżce rozgrzanego oleju smażyć warzywa ok.30 sek. ciągle mieszając. Dodać makaron, dobrze wymieszać. Dodać sos, wymieszać, smażyć jeszcze 1 min. Danie gotowe.

Podawać jako oddzielne danie lub dodatek do dań mięsnych (zamiast ryżu).

Moje wrażenia po meczu gwiazd NBA

Mecz gwiazd NBA przeszedł już do historii a wygrała drużyna która nie byłą faworytem czyli zachód wynikiem 152:149 a ofiara tego boju był złamany nos Brayanta który pobił rekord  i  rzucił 27 punktów i w dotychczasowych meczach gwiazd ma na swoim koncie już 271 pkt - o 9 więcej niż Jordan. NVP meczu gwiazd został Kevin Durant co chyba nie podlegało dyskusji. Na początku meczu drużyna wschodu trochę zbyt bardzo zabawowo podeszła do meczu i było widać chęć kończenia akcji wsadami. W wschodzie bardzo dobrze zagrał James który doprowadził do pogoni skutecznej swój zespół lecz w ostatniej akcji meczu ku zaskoczeniu wszystkich dzielił się piłą co chyba musiało być ustalone przez trenera. Mecz stał na dobrym poziomie zwłaszcza w drugiej połowie w której widać było prawdziwa walkę i rywalizację. Zakończenie mogło być jak  Hitchcocka gdyby się okazało, że drużyna która tylko raz remisowała i to na początku meczu przy stanie 0:0 i wysoko przegrywała w pewnym momencie wyszła na prowadzenie w ostatnich sekundach i wygrała mecz co by nie było za bardzo sprawiedliwe biorąc pod uwagę, że ani razu nie prowadzili w meczu. Jeśli chodzi o Duranta to jest zawodnik o niezwykłym talencie rzutowym i bardzo szybkim rzucie  co pewnie wie każdy kibic NBA. Pewnie jeszcze nie raz zostanie wybrany NVP meczu gwiazd . co ciekawe w tym meczu najlepiej zagrali liderzy dwóch drużyn którzy prowadzą na wschodzie i zachodzie czyli Durant i James co świadczy, ze ci zawodnicy mają duży wpływ na wyniki  drużyn w których grają. Skoro polał się  krew co zdarza się bardzo rzadko w meczu gwiazd możemy uznać ten mecz gwiazd za historie  i już ostrzyc sobie zęby na kolejny finał NBA o który walczą wszystkie drużyny przez cały sezon. 

niedziela, 26 lutego 2012

Kurczak w sosie hoisin

Czas przygotowania: 15 min
Czas marynowania: 20 min
Proporcje: dla 2-3 osób
Ocena:


Danie błyskawiczne, bardzo łatwe w przygotowaniu.

Składniki:
2 piersi kurczaka (ok. 400g)
2 cebule dymki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju do smażenia


Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego

Sos:
2 łyżki sosu hoisin
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę.

Wymieszać składniki marynaty, dodać do kurczaka i odstawić na 20 min.

Wymieszać składniki sosu, odstawić.

Mocno rozgrzać olej, włożyć kurczaka (w 2 porcjach), smażyć mieszając na dużym ogniu aż zmieni kolor.

Wlać sos, mieszać aż zgęstnieje, dusić jeszcze przez 1 min, od czasu do czasu mieszając. Potrawa gotowa.

Moje wrażenia po konkursach w NBA

Jeśli chodzi o pokaz sprawności to wygrał je zawodnik który w ostatnich meczach w NBA gra rewelacyjnie czyli Parker chociaż szczerze mówiąc myślałem, że wygra Williams gdyż w historii tylko Nash miał lepszy wynik co nie ukrywam bardzo lubię jako rozgrywającego Nasha uważam go za naprawdę wielkiego zawodnika który ma niesamowity talent do rozgrywania. Niedawno w NBA bardzo mi się spodobał Rubio widziałem kilka jego meczów w Realu ale tam nie miał takich wspaniałych asyst jak teraz i żałuję, że on nie brał udziału w tym konkursie. Jeśli chodzi o konkurs trójek to zauważyłem taką tendencję, że teraz  w NBA najlepiej trójki rzucają wysocy zawodnicy jak Durant, Nowitzki, Boner, Corver, Anderson , Novak i zwycięzca tego konkursu Love. Jeśli chodzi o głosowanie przez komórki i internet to może z jednej strony jest to bardziej sprawiedliwe ale jakoś trochę zabija to czar tej rywalizacji i przypomina bardziej programy rozrywkowe z telewizji. Konkurs wsadów nie był jakiś tam rewelacyjnym konkursem który będziemy wspominać po latach chociaż stał na przyzwoitym poziomie

sobota, 25 lutego 2012

Babka naleśnikowo-kapuściana

Składniki:
• 1 i 1/2 szklanki mąki
• 1 i 1/2 szklanki mleka
• 2 jajka
• 1 szklanka ciepłej wody
• 2 łyżki oleju
• sól
nadzienie:
• 40 dag kapusty
• 1 cebula
• 4 dag tłuszczu
• kilka pieczarek
• 10 dag kiełbasy
• płaska łyżka mąki
• pieprz
• tłuszcz do wysmarowania blachy

Sposób wykonania:
Rozmieszać mleko z jajkami, dodać mąkę, odrobinę soli, wyrobić ciasto i dodać ciepłej wody, tyle aby ciasto było płynne oraz olej. Usmażyć cieniutkie naleśniki. Powinno wyjść kilkanaście sztuk (14-18)
Kapustę ugotować, odparować wodę i posiekać. Cebule obrać. Pokroić pieczarki i cebule i podsmażyć. Kiełbasę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Do patelni dołożyć kapustę i kiełbasę, oprószyć mąką i wszystko zasmażyć. Formę wysmarować tłuszczem. Układać warstwowo naleśniki i farsz. Zaczynając od naleśnika i kończąc na nim. Przycisnąć i zapiec. 

Kurczak w sezamie

Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 20 min
Proporcje: dla 2-3 osób
Ocena:
Danie na specjalne zamówienie Artura, pozdrawiam. Jedno z moich ulubionych.

Składniki:
2 piersi kurczaka (ok. 500g)
olej do frytowania

Marynata:
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki cukru (najlepiej ciemnego)
1 łyżeczka oleju
1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Sos:
1 szklanka wody
2 kopiaste łyżki sosu hoisin (ewentualnie jako zamiennik 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki octu)
1 łyżka cukru
4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki sosu chili lub sambal oelek (lub mniej w zależności od gustu)
2 łyżeczki oleju
2 ząbki czosnku wyciśnięte
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 zielona cebulka posiekana

oraz:
2 łyżki prażonych ziaren sezamu - uzyskujemy je prażąc ziarna sezamu na suchej patelni aż uzyskają złoto-brązowy kolor zob. zdjęcie

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę.

Mięso wymieszać z marynatą, odstawić na 20 min.

Wymieszać składniki sosu, oprócz dymki. Przelać do małego garnka, zagotować. Następnie utrzymywać w cieple na bardzo małym ogniu na czas smażenia kurczaka.

Mocno rozgrzać olej w woku. Smażyć porcjami kurczaka na złoto-brązowy kolor, wyjąć osączyć dokładnie z tłuszczu. Tuż przed końcem smażenia zagotuj jeszcze raz sos, dodaj dymkę.

Przełóż kurczaka na półmisek, polej sosem, posyp ziarnem sezamu. Danie gotowe.

piątek, 24 lutego 2012

Sałatka kalafiorowo-brokułowa

Kontrolowane odtwarzanie flasha w google chrome

Pierwszą rzeczą widoczną na wielu stronach są irytujące banery reklamowe, które wydłużają czas ładowania strony i powodują , że nawet współczesne komputery dostają zadyszki. Lepiej samemu decydować jakie treści FLASH chce się oglądać. Do tego celu służy funkcja ,,kliknij aby odtworzyć " którą aktywujemy na stronie ,,about:flags". Aby zmiana została uwzględniona należy zrestartować przeglądarkę. Teraz z poziomu paska adresu otwieramy stronę ,,chrome://settings//kontent" i wybieramy opcje ,,dla zaawansowanych- ustawienia treści-wtyczki, aktywujemy funkcję -kliknij aby odtworzyć ". Chrome natychmiast wprowadzi odpowiednie zmiany.

Kurczak szefa kuchni

Czas przygotowania: ok. 45 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 2-3 osób
Ocena:
Nazwa chyba mówi sama za siebie :).
Składniki:
2 piersi kurczaka (ok. 400g) 
5 grzybów mu-err pocietych w paski
3 cebulki zielone pocięte w 3 cm kawałki
1 papryczka chili posiekana
1 cm korzenia imbiru drobno posiekany
3 ząbki czosnku wyciśnięte 

Ciasto:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
woda (ok. 2 łyżek)

Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Sos:
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu chili
1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę. Połączyć składniki marynaty, wymieszać z kurczakiem odstawić na 20-30 min.

Pociąć grzyby, cebulkę, chili, imbir, wycisnąć czosnek. Wymieszać składniki sosu, odstawić.

Wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą tak aby uzyskać gęstą papkę. 

Rozgrzać w woku 2 szklanki oleju, maczać kawałki kurczaka w cieście i smażyć porcjami na złoto-brązowy kolor (nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie - sklejają się). Wyjąć z oleju osączyć na papierowym ręczniku.

W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Włożyć grzyby, cebulkę, chili, imbir, czosnek, smażyć 30 sek. mieszając. Wlać sos wymieszać, gotować aż zgęstnieje. Dodać kurczaka, wymieszać. Potrawę podawać ryżem lub makaronem

czwartek, 23 lutego 2012

Kurczak Generała Tso

Czas przygotowania: 1 godz
Proporcje: dla 2-3 osób
]

kładniki:
0,5 kg ciemnego mięsa kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki
1 cebula dymka (część biała i zielona) posiekana
2-3 małe papryczki chilli posiekane
olej do głębokiego smażenia

Ciasto:
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 jajko
1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej

Sos:
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
1 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
3 łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka białego octu
1 łyżka wina ryżowego
1/2 szklanki gorącego bulionu kurzego
1/3 łyżeczka glutasoli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wymieszać składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do lodówki. Posiekać dymkę i chili.

Wymieszać składniki ciasta, włożyć kurczaka wymieszać aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa.

Smażyć kurczaka w 2 porcjach w gorącym oleju na chrupiąco (kawałki wkładaj do oleju pojedynczo, zapobienie to ich sklejaniu). Osaczyć z oleju na papierowym ręczniku.

W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Smażyć krótko dymkę i papryczki. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając gotować aż zgęstnieje, dodać kurczaka, wymieszać. Serwować natychmiast, żeby kurczak nie stracił chrupkości.

środa, 22 lutego 2012

Kurczak Da-Cien

Czas przygotowania: 60 min
Proporcje: dla 4 osób
Składniki:
1 kg kurczaka
3 zielone papryki
3 duże papryki chilli
4 ząbki czosnku wyciśnięte
olej do głębokiego smażenia

Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 białko
1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Sos:
1/2 łyżeczki octu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki płynnego karmelu*

Przygotowanie:

Kurczaka oczyścić i pokroić mięso na kawałki 1x1x2,5 cm. Wymieszać ze składnikami marynaty i marynować mięso 15 min.

Paprykę i chilli oczyścić z pestek i pociąć na kawałki wielkości mięsa.

Olej rozgrzać w woku, usmażyć mięso kurczaka, wyjąć i osączyć z tłuszczu.

W woku zostawić 2 łyżki oleju, rozgrzać. Włożyć paprykę, chilli i czosnek, smażyć kilkanaście sekund, mieszając. Dodać sos, smażyć krótko, szybko mieszając. Potrawa gotowa.

*aby uzyskać karmel należy w niewielkiej ilości oleju na małym ogniu roztopić cukier, aż uzyskamy płynną, gęstą, brązową masę.

wtorek, 21 lutego 2012

Unikanie zdublowanych tagów w google chrome

Gdy otwartych jest wiele stron www łatwo stracić nad nimi kontrole. Czasami ponownie wpisujemy adres strony otwartej w innej zakładce. Zamiast więc wyświetlać nowa kartę , przeglądarka sama powinna przejść do otwartej strony. W tym celu po wpisaniu about:flags trzeba włączyć opcję ,, Przejście do istniejącej karty przy otwieraniu strony".

Klasyczny barszcz ukraiński

1 porcja włoszczyzny z włoską kapustą, 1 cebula, 1 szklanka drobnej fasoli, 2 średniej wielkości buraki, 5 ziemniaków, 1 duża łyżka przecieru pomidorowego, 1 szklanka gęstej śmietany, 1 pęczek koperku, sól, pieprz, cukier, sok cytrynowy do smaku oraz dowolnie: 1/2 kg wieprzowiny, tyleż cielęciny lub kurczaka, ale najlepiej 1/2 kostki czyli 125 g masła

W przeddzień namoczyć fasolę w 1 litrze letniej, przegotowanej wody, i następnie ją ugotować. Jeżeli zupa będzie na mięsie, ugotować wywar z mięsa, zalać je w garnku zimną wodą i gotować aż będzie miękkie pod koniec lekko osolić. Powinno zostać 2 litry wywaru z mięsa. Na tarce jarzynowej o grubych oczkach zetrzeć marchew, seler, pietruszkę oraz cebulę, dodać drobno poszatkowany por i cały wywar lub tylko wodę, jeśli zupa będzie z masłem. Zagotować całość i po chwili dodać starte na tarce jarzynowej buraki. Kiedy jarzyny zaczynają już mięknąć dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, po kolejnej chwili dodać poszatkowaną kapustę. Kiedy wszystkie jarzyny są już ugotowane, dodać masło do wersji jarskiej, do smaku sok cytrynowy, przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Teraz dodać fasolkę wraz ze smakiem w którym się gotowała, chwilę potrzymać jeszcze na ogniu, po czym wsypać drobno pokrojony koperek i śmietanę. Zupa ta jest doskonała odgrzewana, przechowywać ją jednak trzeba, podobnie jak inne zaprawiane śmietaną, w lodów
Gilotyna (iluzja) to jeden z trików iluzjonistycznych, w którym Iluzjonista pokazuje widzom urządzenie, które przypomina małą gilotynę.



Gilotyna posiada trzy otwory: dwa małe (w które wkłada się zwinięty papier), oraz jeden duży, w który wkłada się palec. Iluzjonista, lub ktoś z widowni wkłada palec w duży otwór, a w mniejsze otwory wkładane są zwinięte w rulon kawałki papieru. Iluzjonista przesuwa ostrze w dół, chociaż papier zostaje rozcięty ostrze omija palec.

Inna wersja gilotyny:





Trzecia wersja triku to gilotyna przezroczysta [pokazana na filmie].

WYKONANIE

Ta część gilotyny, która "przebija" palec, w rzeczywistości jest zbudowana z trzech części. Części przednia i tylna są takie same, natomiast część środkowa jest innej konstrukcji (zobacz obraz). Tę część iluzjonista wykłada podczas pokazu, podczas gdy dwie pozostałe znajdują się cały czas w obudowie. Ponieważ w środkowej części znajduje się wycięte miejsce iluzjonista pokazuje tylko kawałek otworu - w rzeczywistości jest tam tylko półkole.


Pośrodku znajduje się ta część, którą iluzjonista wyjmuje podczas pokazu iluzji


Niedługo chwila na którą czeka każdy kibic NBA

Niedługo mecz gwiazd czyli wydarzenie na które czeka każdy kibic NBA z zapartym tchem a odbędzie się ono od 24 lutego do 26 lutego. Święto to rozpocznie się meczem debiutantów  i drugoroczniaków. Zaskoczeniem może być dla niektórych to, że w przeciwieństwie do zeszłorocznego meczu gwiazd pierwsze piątki wybierali komentatorzy stacji TNT : Charles Barkley i Shaquille O'Neal. Dzień później odbędzie się konkurs wsadów i już teraz się pewnie każdy zastanawia co się w nim wydarzy tym razem. Skoku przez samolot ani inny pojazd chyba nie będzie bo z działu w nim zrezygnował ubiegłoroczny zwycięzca Blade Griffin.
Wschód  obrońcy: Derrick Rose, Dwyane Wade
skrzydłowi: LeBron James, Carmelo Anthony
center: Dwight Howard 

Zachód obrońcy: Kobe Bryant, Chris Paul
skrzydłowi: Kevin Durant, Blake Griffin
center: Andrew Bynum 

Bynum i Griffin zostali wybrani do grona starterów po raz pierwszy w karierze. Center Lakers nie był wybierany wcześniej nawet do grona rezerwowych. Dla Bryanta jest to już natomiast 14 wybór w karierze. Więcej razy w Meczu Gwiazd zagrali od niego tylko Kareem Abdul-Jabbar i Shaquille O'Neal. 

Walcz z tłuszczem cytrusowa moc

Nowe badania przeprowadzone przez kanadyjski University of Western Ontario wykazały, że mandarynki mogą zapobiec otyłości , cukrzycy miażdżycy tętnic. Ten dobroczynny efekt zawdzięczają zawartości nobiletyny. Z badań przeprowadzonych na myszach wynika, że ten flawonoid zapobiega odkładaniu się tłuszczu w wątrobie i spowalnia rozwój syndromu metabolicznego, który sprzyja rozwojowi cukrzycy i chorób serca. Dwa lata temu ten sam zespól badawczy odkrył zdrowotne właściwości naringeriny - innego falwaonoidu zawartego w grejpfrutach . Ma on podobne działanie do nobiletyny, ale jest 10 razy słabszy.

Trik iluzjonistyczny Cztery Asy

Efekt          

Widz rozkłada talie na cztery części. Następnie bierze dowolną ilość
kart z góry pierwszej kupki, przekłada pod spód i rozdaje po jednej
karcie z góry na pozostałe części , magik robi to samo przy drugiej,
widz przy trzeciej, magik przy czwartej. Po wykonaniu tych czynności
okazuje się że na górze każdej kupki znajduje się As!


Sekret


Przed wykonaniem tricku musisz się przygotować. Ułóż na górze talii
cztery asy. Następnie poproś widza aby rozłożył karty na mniej więcej
cztery równe części. Łatwo zauważyć, że na górze ostatniej kupki,
znajdują się cztery ułożone przez nas wcześniej asy. Poproś widza by z
pierwszej kupki przełożył dowolną ilość kart z góry pod spód i rozdał po
jednej karcie z góry na pozostałe części, Ty zrób to samo z druga, widz
powtarza czynność z trzecią, przy czwartej kupce (na górze tej kupki
znajdują się cztery asy) twoje zadanie polega na tym, aby wziąć trzy
karty z góry, przełożyć pod spód i rozłożyć po jednej karcie z góry  na
pozostałe kupki. Po odkryciu kart na wszystkich czterech kupkach mamy
cztery asy !

Ciasto z kapusty nadziewane rybami

  • 1 kapusta pekińska
  • 250 g filetu z lina
  • 250 g filetu z pstrąga
  • 250 g filetu z łososia norweskiego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 125 g masła
  • 2 łyżki soli gruboziarnistej
  • sól i pieprz do smaku
  • cytryna
 - Czegoś takiego jeszcze nie próbowaliście. To taki wielki kapuściany gołąbek. Tyle że zamiast tradycyjnego ryżu z mięsem tym razem będziemy nadziewać kapustę łososiem norweskim, linem i pstrągiem. A co! Wszystko elegancko gotujemy na parze, podsypujemy szczypiorkiem i jest danie jak ta lala. Z masełkiem roztapiającym się na wierzchu.

Dla 6 osób.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 20 min.
Jak to zrobić:
1. Wytnij głąb z kapusty, żeby oddzielić liście. Umyj dokładnie każdy z nich.
2. Zagotuj w garnku 3 litry wody z 2 łyżkami gruboziarnistej soli. Pojedynczo wrzucaj po kilka liści do wody. Chodzi o to, żeby odrobinę zmiękły we wrzątku, ale żeby się nie rozgotowały.
3. Wyjmuj liście pojedynczo i od razu hartuj je w misce z zimną wodą z lodem. Dzięki temu będą miękkie ale jednocześnie jędrne. Każdy liść osusz ściereczką.
4. Rozpuść masło w garnuszku.
5. Przełóż wszystkie filety ryb do zamrażalnika na 5 minut.
6. Wyłóż liśćmi kapusty jeden z pojemników parowara. Liście powinny na siebie zachodzić i wystawać poza brzegi naczynia, żeby można było potem je zawinąć je do środka. Posmaruj liście rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka. Posyp solą i pieprzem.
7. Pokrój lina i pstrąga w kosteczkę.
8. Filet z łososia pokrój na cieniutkie plasterki.
9. Posiekaj szczypiorek.
10. Plasterkami łososia wyłóż dno pojemnika z kapustą, plasterki ryby powinny na siebie zachodzić. Posmaruj je masłem. Posól, posyp pieprzem i szczypiorkiem.
11. Posyp łososia kawałkami lina i pstrąga.
12. Ułóż po kolei następne warstwy w kolejności: łosoś smarowany masłem, sól, pieprz, szczypiorek, kawałki lina i pstrąga, znów łosoś itd.) aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien znaleźć się łosoś. Ugnieć wszystko wnętrzem dłoni.
13. Zawiń wystające liście kapusty, żeby przykryć nadzienie. Jeśli trzeba połóż kilka liści na wierzch.
14. Gotuj na parze ok. 25 min.
15. Wyjmij całość z foremki i pokrój na 6 części na desce do krojenia. Rozłóż na talerze, i serwuj gorące z cytryną i odrobiną masła. 

niedziela, 19 lutego 2012

Kurczak chrupiący

Czas przygotowania: 45 min.
Czas marynowania: 5 godz.
Proporcje: dla 4 osób


Składniki:
1 cały kurczak
2 łyżeczki soli
2 łyżki drobno posiekanego korzenia imbiru
olej do głębokiego smażenia

Pasta:
1 i 1/2 łyżki cukru
1 i 1/2 łyżki octu
1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
1 i 1/2 łyżki sherry lub wytrawnego białego wina
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Całego kurczaka natrzeć solą i imbirem, odstawić w chłodne miejsce na 3 godz.

Pokrajać kurczaka na 14-16 części.

Wymieszać składniki na pastę.

Posmarować kawałki kurczaka połową pasty, ułożyć na talerzu, pozostawić na 2 godz.

Posmarować kurczaka resztą pasty, odstawić na godzinę (najlepiej na noc do lodówki).

Na średnio rozgrzanym oleju smażyć po kilka kawałków kurczaka przez 3 do 5 min (najkrócej skrzydełka, potem kawałki piersi, najdłużej udka i przedudzia) aż mięso będzie chrupiące na zewnątrz i ugotowane w środku.

Chris Paul zawodnik na czwartą tercję

Ostatnio Chris Paul świetnie gra w ostatnich tercjach i znowu tak zagrał w ostatnim meczu przeciw Clippersom w której miał 17 punktów a we wcześniejszych etapach meczu zdobył ledwie kilka. to można rzec jest już tendencja gdyż zdobycze punktowe w tej części meczu w ostatnich meczach to 3 razy po 13 punktów , raz 8 i wczoraj 17. To dzięki niemu Clippersi odrobili w meczu wysoka stratę lecz niestety przegrali ale Chris gra jak weteran który wie, że najważniejszym etapem meczu jest ostatnia tercja. Trochę w tym zaczyna przypomnać Brayanta , Pircea czy Nowitzkiego . Jestem ciekaw jak będzie grał w pley offach a zakładam, że jeszcze lepiej gdyż pamiętam jak grał w zeszłym sezonie w Hornets pop prostu świetnie i sądzę, że w tym sezonie będzie podobnie mino, że zmienił drużynę.

sobota, 18 lutego 2012

Mecz z dodatkowymi emocjami

Nie trudno zgadnąć o jaki mecz mi chodzi oczywiście o mecz z dogrywką czyli dodatkowymi emocjami między San Antonio a Clippersami .Bohaterem meczu w nim został Gary Neal który rzucił trojkę która doprowadziła do remisu i w dogrywce tez zdobył bardzo ważną trójkę ale miłą także jedna wpadkę czyli w dogrywce przestrzelił dwa rzuty wolne które jeszcze dawały szanse przeciwnikom na remis. Cały mecz był niezwykle zacięty i stał na wysokim poziomie nie zabrakło pięknych akcji i wsadów Griffina oraz pięknych rzutów z dystansu i niezwykle zespołowej gry Clippersów którzy w tym sezonie mają aż siedmiu nowych zawodników z 14 całej drużyny a mimo to graja pięknie , zespołowo i można by rzec z głową ale niestety nie sprostali w tym meczu drużynie San Antonio która według mnie tym razem będzie się liczyła w play offach i nie odpadnie w pierwszej rundzie jak w zeszłym sezonie no chyba, że przytrafi jej się seria wielu kontuzji gdyż ta drużyna jakoś ma do tego pecha. W meczu po stronie san Antonio znowu dobrze a wręcz ponad normę zagrał Parker który miał 31 punktów.

Od -23 do +1 lecz niestety i tak porazka

Ostatnio oglądałem mecz między Memphis a Denver w którym w pierwszej połowie Memphis spokojnie prowadziło  a Marc Gasol funkcjonował znakomicie a w drugiej po 4 celnych trójkach z rzędu i lepszej grze Memphis zaczęło odrabiać straty by nawet kilkakrotnie prowadzić jednym punktem a cały mecz zadecydował się w końcówce w której to po dobitce spod kosza po niecelnym rzucie Gaya wygrało Memphis i czy ktoś może zaprzeczy, że nba jest nieprzewidywalne i pełne emocji od pierwszej do ostatniej minuty chociaż tym razem wygrała drużyna która prowadziła od początku meczu mimo heroicznego pościgu przeciwnika. Kibice nba pewnie pamiętają, że Memphis to byłą rewelacja play offów zeszłego sezonu i doszli oni wtedy do półfinału konferencji mimo, że wtedy był kontuzjowany Gay ale za to wtedy świetnie grał Randolph i Marc Gasol których gra był po prostu rewelacyjna . Niestety obecnie Randolph jest kontuzjowany ale za to Gay jest zdrowy ale Memphis się trochę osłabiło gdyż pozbyło się swojego super obrońcy i strzelca dystansowego Batuma więc chyba w tym sezonie nie mają szans na powtórkę z rozrywki przepraszam z rozgrywki hehe i znów dojść tak daleko.

Gdy robisz się zbyt senny zjedź mięso

Dotychczas, gdy popołudniami dopadała cie senność sięgałeś pewnie po coś słodkiego. Błąd. Uczeni z Unoversity of Cambridge odkryli, że węglowodany nie usuwają senności, ale wręcz ja powodują. To dlatego, gdy zjesz pół placka ze śliwkami robisz się senny. Zdaniem badaczy, białko jest o dużo bardziej skuteczne w odgarnianiu senności. Suchy kabanos lub dwa obudza cie tak samo skutecznie jak kawa.

Słodkie lekarstwo na mocne serce

Po podsumowaniu wyników siedmiu badań przeprowadzonych na 114 tys. pacjentów, brytyjscy naukowcy z Universiy of Cambridge  sformułowali wniosek: jedzenie czekolady zmniejsza ryzyko występowania chorób serca o 37 % , a udaru o 29 %. . Czekoladę traktujemy jak lekarstwo ze wszystkimi konsekwencjami : nie można jej przedawkować. Kilka kostek ciemnej czekolady wystarczy.

Uzależnienie od internetu szkodzi zdrowiu

Osoby spędzające zbyt wiele czasu w internecie mają podobne uszkodzenia mózgu jak alkoholicy i narkomani.
Najnowsze badania wykazały, że nałóg internetowy jest głównym powodem zniszczeń w obrębie połączeń włókien nerwowych, co prowadzi do problemów z samokontrolą, emocjami i podejmowaniem decyzji.

piątek, 17 lutego 2012

Sałatka z białej kapusty i bekonem

Porcja dla 4 osób:
  • 500 g białej kapusty
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 50 g bekonu
  • 80 g rodzynek
  • 1/8 litra śmietany kremówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno pokroić, wrzucić do 1 litra wrzącej wody z dodatkiem soli i kminku. Gotować 2-5 minut, przełożyć na sito, przepłukać zimną wodą, odstawić do osaczenia. Bekon pokroić w kostkę, podsmażyć, wymieszać z kapustą i rodzynkami. Kremówkę ubić na sztywną pianę, wymieszać z pozostałymi składnikami i przyprawić. Sos ten można dodać do sałatki lub podawać oddzielnie

Jeremy Lin czy jest się czym zachwycać

Na pewno każdy kibic nba w ostatnim czasie słyszał to nazwisko gdyż jest o nim teraz dość głośno. Spotkałem, się  z opinia znanego boksera który na swoim blogu napisał, że wszyscy zachwycają się Linem dlatego, że jest azjatą a w nba jest wielu czarnoskórych koszykarzy którzy codziennie robią to samo i nikt o nich nie mówi na uzasadnienie podobno swojej wypowiedzi podał, ze chodziło mu o to żeby wspierać swoich graczy ze swojego kraju co wywołało sporo komentarzy w necie. Ale fakt, że troszeczkę prawdy w tej wypowiedzi jest bo azjata przeważnie nam się kojarzył dotąd ze stadionem dziesięciolecia   i bazarem albo z sprzedażą jedzenia lub podróbkami z tego kraju. Nie oznacza to, że prezentuje pogląd rasistowski tylko podaje jakie stereotypy są z nim związane a wiadomo, że jest je obalić najtrudniej i sporo  ludzi się nimi kieruje. Ale jego gra w tym momencie stoi na bardzo wysokim poziomie i prawie w każdym meczu zdobywa minimum 20 punktów a takiego debiutu z takimi zdobyczami w pierwszym składzie to chyba jeszcze nie maił żaden zawodnik nba. A new York teraz ma serie wygranych pomimo,że nie grają dwie jego gwiazdy o których przyjściu do New York było tak głośno czyli Antony i Stademaer . Można by rzecz , że teraz nawet New York radzi sobie lepiej bez nich może przez to , że zaczęli grać  bardziej zespołowo a Lin jest tym czego w tym składzie brakowało czyli prawdziwym klasowym rozgrywającym który potrafi zdobywać punkty w najważniejszych momentach i przesądzić swoim rzutem o zwycięstwie w ostatnich sekundach meczu co już zdążył pokazać.

Los Angeles Clippers rewelacja sezonu

Po dojściu w tym sezonie Chauncey Billupsa, Chrisa Paula i DeAndre Jordana już przed jego rozpoczęciem krążyły spekulacje , że to będzie silna drużyna. Formacja podkoszowa Clippers jest naprawdę silna gdyż duet Griffin i Jordan jest naprawdę imponujący . Cris Paul jest jednym z najlepszych rozgrywających w nba a oglądałem jego mecze jak grał w tamtym sezonie w Hornets i tam był wielką gwiazdą i zdobywał dużo punktów a jego gra w play offach byłą rewelacyjna. W Clippersach może nie wyróżnia się aż tak jak w swoim poprzednik klubie ale to przez to, że gra bardziej zespołowo i popisuje się za to pięknymi asystami chociaż to nie oznacza , ze punktów nie zdobywa wogóle nadal posiada imponujący dystans.  Jeśli chodzi o  Chauncey Billupsa tona razie za wiele o jego grze  nie napisze gdyż opuścił sporo meczów przez kontuzje ale mimo, że jest on już weteranem to nie od dziś wiadomo, że słynie z rzutu z dystansu który jeszcze może się przydać Clippersom. Na czym tak naprawdę polega ich siłą to chyba większość osób oglądających ich mecz się domyśliła od razu graja piękne akcje zespołowe a ja tylko dodam , że Miami w poprzednim sezonie po tak gruntownym zmianie składu zaczęła sezon od serii porażek a posada trenera byłą zagrożona ale później się zgrali i zaczęli wygrywać a Clippersi już grają dobrze i widać u nich przemyślane akcje i zgranie drużyny. Ich trzecie miejsce w konferencji zachodniej i bilans 28 meczy 19 zwycięstw i 9 porażek w tej chwili świadczy już o ich klasie a są wyżej w tej klasyfikacji nawet od swoich starszych sasiadów z tego samego miasta czyli Larkersów. 



czwartek, 16 lutego 2012

Krokiety wiosenne (sajgonki)

Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: 8-10 sztuk


Nie jest to tak naprawdę danie mączne jednak postanowiłem, że będe tu umieszczał różnego rodzaju kluski, naleśniki, pierogi - sajgonki też tu pasują. Pamiętaj żeby po smażeniu osączyć dobrze sajgonki na paierowym ręczniku.
Składniki:
1 opakowanie naleśników na sajgonki
250 g polędwicy wieprzowej lub piersi kurczaka
5 grzybów mu-err pokrojonych w cienkie paseczki
125 g kapusty pekińskiej pokrojonej w cienkie paseczki
125 g cebuli dymki pokrojonej w cienkie paseczki
100 g pędów bambusa (lub marchewki) pokrojonych w cienkie paseczki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
słodki sos chili (lub sos do sajgonek)
olej do głębokiego smażenia

Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
2 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mięso pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać składniki marynaty i marynować mięso 30 min.

Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Smażyć mieszając mięso 1 min. Wyjąć, osączyć z tłuszczu.

Wok oczyścić, rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć 1 min. kapustę, cebulę, pędy bambusa i grzyby. Następnie dodać mięso, posypać cukrem i sólą, smażyć jeszcze 30 s. Wyjąć farsz z woka.

Naleśniki zwilżyć wodą, aż staną się miękkie i elastyczne. Położyć porcję farszu trochę poniżej środka ciasta, zawinąć dolną część, zawinąć boki, zwinąć do końca jak naleśnik (zobacz rys.).

Smażyć naleśniki na głębokim oleju na złoty brąz. Wyjąć dobrze osączyć na paierowym ręczniku.

Podawać polane słodkim sosem chili (lub sosem do sajgonek).

środa, 15 lutego 2012

Zawodnik z najlepszym finishem w nba

Co do tego jaki zawodnik gra  najlepiej w ostatniej kwarcie chyba nikt nie ma wątpliwości, że jest to Kobby Brayant chociaż w tym sezonie pod tym względem nieźle sobie radzi Paul Pirce i Dirk Nowitzki. Jeśli chodzi o Brayanta to ten zawodnik mimo swojego wieku potrafi mieć mecze z pięcioma meczami gdzie ma ponad 40 punktów co jest bardzo imponujące ale jego talent przeważnie objawia się w ostatniej kwarcie . On jest bardziej zawodnikiem do zdobywania punktów niż do rozgrywania co niestety czasami niekorzystnie odbija się na grze jego drużyny bo ewidentnie przydałby im się prawdziwy rozgrywający bo wtedy Brayant mógłby zając się wyłącznie ty,m  co mu najlepiej wychodzi czyli zdobywaniu punktów. Jeśli chodzi o Dirka to on na razie nie ma jeszcze ustabilizowanej formy bo na początku meczu gra dobrze [potem kiepsko  by znowu w końcówce zdobywać decydujące punkty a Paul Pirce miał juz w tym sezonie kilka meczów w których jego zdobycia punktowe w ostatniej kwarcie były naprawdę imponujące.

Więcej propozycji stron w firefoxie

Gdy wpisujemy tekst w pasku adresu przeglądarka proponuje nam adresy 12 stron o zbliżonych nazwach ze zgromadzonego zasobu URL. Listę proponowanych stron w przeglądarce da się wydłużyć lub skrócić według własnych upodobań. W tym celu w about.config dwukrotnie klikamy browser.urlbar.MaxRichResults  jako wartość wpisujemy pożądaną liczbę propozycji. Możemy też całkowicie wyłączyć liczbę proponowanych stron wpisując -1 i klikając ok. Pamiętamy, że do ustawień firefoxa wchodzimy poprzez wpisanie about:config .

niedziela, 12 lutego 2012

Najlepsi zawodnicy z rzutem z odejścia

W nba według mnie jest wielu zawodników którzy stosują ten manewr ale najbardziej mi się podobają wykonania Paula Pirce, Dirka Nowitzkiego i Kevina Duranta. Jeśli chodzi o Paula to jego doświadczenie w nba i to, że jest drugim w historii najlepszym strzelcem Bostonu zaraz po Larrym Berdzie o czymś świadczą a jego rzuty z odejścia to jego jeden z ulubionych manewrów . Dirk Nowitzki jak to on w zeszłym sezonie zapewnił mistrzostwo Dallasowi a jego rzuty z odejścia to według mnie jest juz legenda a on lubi je stosować szczególnie przeciwko niższym graczom gdyż wtedy jego zablokowanie jest praktycznie niemożliwe. Na koniec został Kevin Durant który dwa razy z rzędu był królem strzelców nba i swój pierwszy tytuł króla strzelców uzyskał jako najmłodszy w historii nba. co oznacza, że jego rzuty z odejścia są też zabójcze chociaż muszę przyznać,  że czasami zdarzają mu się mecze ze średnią skutecznością ale przeważnie oddaje ich dużo i większość z nich trafia ale za to jest najmłodszy z całej stawki a jego kariera w nba jeszcze bęzdie długa co oznacza , ze może pobic wiele rekordów.

Omlet wiejski

1/2 kg ziemniaków,
150 g wędzonej słoniny lub boczku,
2 cebule,
4 jaja,
4 łyżki mleka,
pęczek pietruszki lub koperku,
sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Wędzoną słoninę lub boczek skroić i podsmażyć na dużej patelni, aż stanie się przezroczysta, wówczas dodać pokrojoną cebulę i krótko podsmażyć, uważając aby się nie przyrumieniła. Następnie dodać pokrojone w plasterki ziemniaki, wymieszać razem ze słoniną i cebulą, zapiekać na średnim ogniu do miękkości. Rozmieszać w garnuszku mleko i całe jaja, przyprawić solą, pieprzem, wlać do upieczonych już ziemniaków. Piec na małym ogniu, potrząsając co chwila patelnią, aby jajka się nie przypaliły. Omlet przełożyć na talerz, posypać zieleniną.

środa, 8 lutego 2012

Amoniaczki

(6 porcji)
jaja, 2 sztuki
sypki amoniak, 1 łyżeczka
tłuszcz do blachy
mleko, 1 szklanka
mąka, 2 szklanki
margaryna, 100 gramów
cukier, 8 łyżek
Cukier wanilinowy WINIARY, 1 opakowanie              
           
           

                                   
Mleko zagotować. We wrzącym rozpuścić amoniak, ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem i margaryną, dodać przesianą mąkę, ostudzone mleko i cukier wanilinowy. Szybko zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego) i pozostawić w lodówce do następnego dnia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykroić małe ciasteczka, ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumienią. Amoniaczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez dłuższy czas.                             

James Harden najlepszy rezerwowy nba?

Cz rzeczywiście James Harden jest najlepszym rezerwowym nba na to pytanie pewnie każdy ma swoja odpowiedź. Zastanómy się dlaczego ten koszykarz który był wybierany z numerem 3 do nba jest naprawdę dobrym koszykarzem. W Oklahomie jak oglądam ich mecze to się tylko zastanawiam kiedy on wejdzie i pomoże drużynie w odniesieniu zwycięstwa gdyż dysponuje świetnym rzutem z dystansu i dość różnorodnym arsenałem wejść pod kosz. Obecnie spisuje się w tym sezonie według mnie z rezerwowych najlepiej i zawsze notuje występy z podobnymi zdobyczami punktowymi co oznacza , że rzadko schodzi poniżej określonego poziomu. Jeśli ktoś za bardzo nie kojarzy tego koszykarza to podpowiem, że to ten który zrobił ze swojej brody znak rozpoznawczy mimo swojego młodego wieku. Być może ta broda ma świadczyć, że jego gra jest bardzo dojrzałą a zagrania cechuje duży rozsądek. Oczywiście , że to bardziej takie moje wymyślanie ale przecie.z ta broda musi coś oznaczać a może to po prostu taki znak lub logo tego koszykarza jakie ma większość produktów o ugruntowanej swojej jakości i renomie.

niedziela, 5 lutego 2012

Zniknięcie Statui Wolności

Zniknięcie Statui Wolności to jeden z wielkich trików iluzjonistycznych zaprezentowanych przez Davida Copperfielda .

Kamera pokazuje Statuę Wolności z tzw. żabiej perspektywy. Pomiędzy obserwatorami a Statuą umieszczona jest konstrukcja, która ma możliwość zasłonienia i odsłonięcia obiektu. Następuje zasłonięcie Statuy, po jej odsłonięciu Statua znika.

WYKONANIE

Trik jest możliwy do wykonania tylko w telewizji. Kamera i konstrukcja ramki zasłaniającej/odsłaniającej obiekt umieszczone są na ruchomej platformie. Po zasłonięciu Statuy platforma przesuwa się w lewo bądź w prawo tak, że Statua znajduje się poza polem widzenia przez ramkę. Kadr jest zawsze w tych trikach zrobiony tak, że widać tylko obraz za ramką.

Blake Griffin równa się extra wsad

Pewnie większość kibiców nba pamięta niedawny wsad który zajął pierwsze miejsce w top 10 akcji nba co tylko potwierdza tytuł tego posta. Nie na darmo został wybrany z numerem 1 w drafcie. Co prawda debiut jego w nba opóźnił się z powodu kontuzji ale w tamtym sezonie nba w końcu zadebiutował i nawet wziął udział w meczu gwiazd jako debiutant, w konkursie wsadów który wygrał choć uważam, że jego wsad nad samochodem wcale nie był najtrudniejszy w porównaniu z konkurencją ale efektowny i uważam, że akurat jego zwycięstwo dla mnie jest dyskusyjne oraz brał udział w meczu pierwszoroczniaków przeciw drugoroczniakom czyli można by rzecz w meczu gwiazd był wszędzie dobrze , że w tym czasie jak odkręcałem kran nie wypłynął  i z niego hehee. Ale trzeba przyznać, że ma świetne panowanie nad piłką  w przeciwieństwie do innych wielkich centrów nba jak Howard czy Stademeier a  jego świetna fizyczność i sprawność szczególnie imponujący wyskok i zasięg czynią go dla mnie centrem lepszym nawet od Howarda. Co prawda jakoś tak jest w tej nba , że zawsze wielcy centrzy mają problemy z rzutami wolnymi ale widocznie nie ma ludzi doskonałych. Jego wejścia pod kosz dla mnie są najbardziej dynamicznie i myślę, że to do  niego bezdyskusyjnie należy tytuł gracza który robi najefektowniejsze wsady w nba.

Kapusta pekińska słodko-kwaśna

Kapusta pekińska słodko-kwaśna
Czas przygotowania: 15 min
Proporcje: dla 4 osób


Sałatka o specyficznym, orientalny smaku. Przygotowana przez Kasię.

Składniki:
1/2 małej główki kapusty pekińskiej
1/2 czerwonej papryki
1 cm korzenia imbiru posiekany lub wyciśnięty
1/4 łyżki pieprzu syczuańskiego zmielonego lub ubitego w moździerzu
1 łyżka oleju sezamowego


Sos:
2 łyżki octu
4 łyżki cukru
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli


Przygotowanie:

Kapustę pokroić na cienkie paski długości ok. 5 cm. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w cienkie paski. Wymieszać kapustę, paprykę, imbir i pieprz.

Wymieszać składniki sosu, polać warzywa. Rozgrzać olej sezamowy i polać nim kapustę. Dokładnie wymieszać i odsatwić na min. 2 godz. Podawać jako dodatek do dań.

sobota, 4 lutego 2012

Fasolka smażona z czosnkiem i dymką

zas przygotowania: 45 min
Proporcje: dla 3-4 osób


Składniki:
500 g zielonej fasolki
2-3 cebulki dymki posiekane
5 ząbków czosnku wyciśnietych
200 ml buliony z kury
3 łyżki masła

Sos:
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Obciąć końcówki strąków i poprzecinać na pół.

Zagotować bulion, włożyć fasolkę (nie musi być przykryta płynem) i gotować tak długo aż płyn całkowicie wyparuje od czasu do czasu mieszając.

Na patelni rozgrzać masło, dodać dymkę i czosnek smażyć 30 sek. Dodać fasolkę dokładnie wymieszać, smażyć kolejne 30 sek. Wlać sos, wymieszać, smażyć jeszcze chwilę. Danie gotowe.

piątek, 3 lutego 2012

Natychmiastowa instalacja rozszerzeń w firefoxie

Każdy instalując rozszerzenie do firefoxa musiał czekać i potem klikać zainstaluj teraz co na pewno każdego irytuje.Oto sposób jak łatwo to zmienić Wpisujemy w  w pasek adresu about:config I potem klikamy zachowam ostrozność obiecuję. Następnie odnajdujemy klucz security.dialog_enable_delay i zmieniamy wartość z 200 na 0 i uruchamiamy ponownie firefoxa i gotowe.
 
 

Czosnkowy kurczak

Czosnkowy kurczak
Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 2-3 osób


Składniki:
2 całe piersi kurczaka (ok. 400 g)
4 cebulki dymki posiekane
1 łyżeczka imbiru posiekanego
6 ząbków czosnku posiekanego lub wyciśniętego
1 łyżeczka oleju sezamowego
3 łyżki oleju do smażenia

Marynata:
1 białko
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka wina ryżowego

Sos:
1 łyżeczka sambal oelek (lub wiecej gdy chcemy potrawę ostrzejszą)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżeczki octu winnego
1 łyżka wody
2 łyżki wina ryżowego
2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:


Pociąć kurczaka w 1,5 cm kostkę. W małej miseczce ubić lekko białko, dodać pozostałe składniki marynaty. Dodać kurczaka, wymieszać, tak aby marynata pokryła wszystkie kawałki. Pozostawić na 30 min.

W międzyczasie pociąć cebulki, imbir i czosnek. Wymieszać wszystkie składniki sosu.

Rozgrzać wok, wlać 1 łyżki oleju i podsmażyć połowę kurczaka aż zmieni kolor. Wlać ponownie łyżkę oleju usmażyć pozostałego kurczaka. Wyjąć mięso i odsączyć z nadmieru oleju.

Na 1 łyżce oleju podsmażyć przez 30 sekund cebulki, imbir i czosnek. Dodać kurczaka oraz sos. Smażyć, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Wyłączyć płomień i dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Podawać z ryżem.

Sztuczka iluzjonistyczna scalająca koperta

Iluzjonista pokazuje widzom pustą kopertę. Bierze banknot do ręki i rozrywa go na dwie części. Dwie połówki banknotu wkłada do koperty i zakleja ją. Następnie rozrywa kopertę i wyciąga z niej cały banknot oraz pokazuje widzom, że koperta jest pusta.

WYKONANIE

Do wykonania iluzji potrzebne są dwie identyczne koperty (jedna trochę mniejsza od drugiej) oraz dwa identyczne banknoty (ponieważ jeden z banknotów w rzeczywistości zostanie rozerwany do wykonania iluzji można wykorzystać np. dwie identyczne karty do gry/kartki papieru itp). Przed pokazem należy włożyć mniejszą kopertę do większej i pomiędzy nie włożyć jeden z banknotów. Następnie należy skleić klapki obu kopert tak, aby obie koperty wyglądały jak jedna koperta. Iluzjonista przedziera banknot na pół, wkłada go do koperty (do koperty, która nie ma schowanego w sobie banknotu) i ją skleja. Następnie rozdziera kopertę. Z rozdartej koperty wyciąga banknot i pokazuje widzom, że koperta jest pusta. Iluzjonista pokazuje tę kopertę, z której wyjął banknot, który był w całości.

Moje poważne przemyślenia w sprawie acta i piractwa

Witam wszystkich. Dzisiaj postanowiłem się z wami podzielić moimi poważniejszymi przemyśleniami w tej sprawie. Pewnie każdy kojarzy początki protestów przeciwko acta z zamknięciem serwisu megaupload których właściciele na udostępnianiu nielegalnych plików dorobili się majątku. Bądźmy szczerzy tak naprawdę większość osób które protestują przeciwko acta nawet nie wiem, że to jest ustawa nie tylko przeciw piractwu ale przeciw podróbką np. leków czy ubrań a wszyscy protestujący chcą po prostu dalej za darmo ściągać pliki.Będąc szczerym to niech każdy z was rzuci cedekiem jeśli nigdy nic nie pobrał nielegalnie z sieci ała który to hehe. Ostatnio pisałem, że ceny programów filmów i gier są za wysokie i dlatego w Polsce  jest piractwo ale to nie oznacza, że ci ludzie ie chodzą np. do kina czy nigdy nie kupili legalnych wersji książki czy filmu na co przykładem jestem ja sam. W Ameryce następnego dnia po premierze serialu jest on dostępny do obejrzenia za darmo w internecie a sklep itunes sprzedając pojedyncze utwory za parę centów zarabia duże pieniądze dlaczego tak nie mogło by być w Polsce. Czy nie każdy z nas zamiast ściągać grę która może zawierać wirusa i gdy np. nie chce nam się ściągnąć ostatnia jej część lub po prostu jest to popsuta wersja gry nie chciał by w spokoju kupić orginalnej gdyby jej ceny znacząco spadły. Inna sprawa że , w Polsce panuje społeczne przyzwolenie na piractwo i zamiast koncentrować się na ściganiu tego ostatecznego odbiorce tych pirackich produktów powinno ścigać się paserów czyli serwisy które umożliwiają pobieranie takich rzeczy i edukować społeczeństwo bo to by przyniosło większy skutek niż najbardziej restrykcyjne prawo. Oczywiście zawsze będzie pewna grupa która będzie chciała ściągać wszystko za darmo ale postępując tak na pewno by się zmniejszyło piractwo. Ja sam gdyby np. cena eboków byłą o 50 60 % tańsza niż teraz i tak samo czasopism a seriale były by dostępne następnego dnia za darmo to prawdopodobnie nie pomyślał  bym nawet żeby ściągnąć je z neta pewnie jak większość ludzi i dla przykładu podam, że ostatnio widziałem na serwisach typu grupon zniżkę 50% do księgarni internetowej i z tej oferty skorzystało ponad 200 osób co świadczy, że jak ktoś ma atrakcyjna cenę to woli kupić orginalną książkę i dać zarobić autorowi który natrudził się żeby napisać tą książkę tak samo i księgarni która ją sprzedaje a nie po prostu tak ich okradać . Trzeba przyznać, że styl w jakim wprowadzono acta w Polsce jest daleki od ideału a same przykłądy jego działania dość przejaskrawione . Jednak acta ma sporo wad i stawia wyżej  ścigających piractwo niż ściągających pliki ale trzeba przyznać , że do tej pory było na odwrót ale nie panikujmy jeszcze bo przykłady jego zastosowania są mocno przejaskrawione . Niestety acta jest bardzo ogólnikowe a sposób jego interpretacji za duży co też budzi kontrowersję. I na koniec nie będę wam życzył wysokich transferów nie po tym co tu napisałem hehe

środa, 1 lutego 2012

energia ze schodów

Gdy czujesz spadek energii wstań od biurka i przez 10 minut pochodź po schodach w górę i w dół. Badania na California State University wykazały, że taki spacer skuteczniej przywraca chęć do życia niż baton naładowany cukrem. !0 minut takiego spaceru podnosiło poziom energii na dwie godziny podczas gdy baton tylko na jedną.

Kilka słów o Lebronie Jamesie

Cóż można powiedzieć o zawodniku który już dwukrotnie był najlepszym strzelcem nba. Jest on zawodnikiem wybitnym na pewno i bardzo wszechstronnym czyli jest świetnym strzelcem, obrońcą, blokującym i zbierającym zawodnikiem. Mam tylko jedno ale które wysnułem na podstawie zeszłorocznego play off czyli to , że nie potrafił w decydujących momentach meczu przechylić szali zwycięstwa na korzyść drużyny a tylko najwięksi zawodnicy to potrafią . Można powiedzieć , że jest on nawet bardziej wszechstronnym koszykarzem niż Michael Jordan ale ten najlepszy zawodnik w historii nba ja trzeba było to w ostatnich sekundach i w końcówce meczu zawsze zapewniał zwycięstwo swojej drużynie. Koszykówka od czasów Jordana zrobiła się bardziej fizyczna a sam Lebron dobrze o tym wie i dlatego jego muskulatura i fantastyczny wyskok są jego znakiem. Lubie oglądać akcje w wykonaniu tego zawodnika jak wiele osób ale ma  jeszcze nadzieję, że dorośnie do decydyjących momentów meczu i będzie umiał je rozstrzygnąć na  swoją korzyść nie twierdze , że nie robił tego  w sezonie zasadniczym ale wszyscy dobrze wiemy, że trzeba to robić w fazie play off gdzie wszyscy wielcy koszykarze pokazują tak naprawdę na co ich stać. Lebron jest jedną z gwiazd nba grająća bardzo widowiskowo ale jeszcze brakuje mu tego geniuszu w końcówce meczu ale jak to się mówi człowiek uczy się na swoich błędach i może w tym sezonie będzie inaczej.

wyłączenie skanowania plików w mozilla firefox

Domyślnie prgoram fiefox jest tak skonfigurowany, że sprawdza pobierane pliki pod kątem wirusów chociaż z reguły jest to zbędne ponieważ i tak program antywirusowy z reguły podczas otwierania pliku go sprawdza.
W polu adresu wpisujemy about:config dzięki czemu dostaniemy się do ustawień firefoxa po czym klikamy napis zachowam ostrożność obiecuję. Następnie odnajdujemy wpis browser.download.manager.scanWhenDone i zmieniamy wartość z  na false poprzez kliknięcie . Dla ułatwienia znalezienia wpisu można nacisnąć ctr +f i w pasku znajdź po wpisaniu już tylko browser.download.manager pojawi się kila wartości a wśród nich nasza można oczywiście wpisać całą nazwę wartości dla pewności.

Chrupiąca wieprzowina w sosie

Czas przygotowania: 45 min
Czas marynowania: 15 min
Proporcje: dla 2 osób

Chrupiące mięso w słodkawo-kwaśnawym sosie. Swietna potrawa, chyba moja ulubiona. Osobiście zdecydowanie polecam użycie polędwicy, schab może być trochę za suchy. Aby mięso było chrupkie należy wymieszać je z sosem tuż przed podaniem.

Składniki:
30 dag schabu bez kości lub polędwiczki wieprzowej
1 średnia cebula dymka
3 grzyby mu-err lub pieczarki
1 cm świeżego imbiru
1 duży ząbek czosnku
2 - 3 szklanki oleju do głębokiego smażenia

Marynata:
szczypta soli
1 łyżeczka wina ryżowego lub sherry


Ciasto:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
woda

Sos:
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka łyżeczki wina ryżowego lub sherry
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki bulionu lub wody

Przygotowanie:

Mięso pokrajać w cienkie plastry o średnicy ok. 4 cm i grubości 1 cm, wymieszać z marynatą, odstawić na 15 min.

Cebulę grubo posiekać, grzyby pociąć w paski, czosnek i imbir posiekać (lub wycisnąć przez praskę).

Do dwóch łyżek mąki ziemniaczanej wlać tyle wody, aby otrzymać gęstą papkę. Wymieszać składniki sosu przyprawowego

Wlać do woka 2 szklanki oleju, mocno rozgrzać na dużym ogniu. Plasterki mięsa zanurzyć w cieście z mąki ziemniaczanej i wody, kłaść pojedynczo na gorący olej, smażyć do zrumienienia z oby dwu stron. (Nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie - sklejają się). Osączyć, przełożyć na talerz, smażyć pozostałe mięso.

Zebrać sitkiem zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać ponownie, włożyć przesmażone mięso, smażyć minutę, wybrać, osączyć z oleju, trzymać w cieple.

Wlać 2 łyżki oleju do czystego woka, rozgrzać, dodać cebulę, grzyby, imbir i czosnek, mieszając smażyć 30 sek., wlać zamieszany sos przyprawowy, mieszając gotować do zgęstnienia.

Dodać mięso, zamieszać, trzymać na ogniu 15 sek. Potrawa gotowa.

Brokuły z sosem czosnkowym

Czas przygotowania: 20 min
Proporcje: dla 4 osób

Składniki:
1/2 kg brokułów (lub kalafiora)

Sos:
3 łyżki bulionu wołowego (wegetarianie mogą użyć warzywnego)
1 cebula dymka drobno posiekana
1 szklanka gęstej śmietany
3 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj brokuły. Wymieszaj składniki sosu.

Polej sosem ugotowane brokuły. Podawaj jako dodatek do dań.

Porada: sos ten można też użyć do mięs

Catch Trik trik iluzjonistyczny

Efekt
    Magik wybiera z talii szóstkę pik i dziewiątkę trefl, po czym prosi widza aby wsadził je do środka talii w dwa dowolnie wybrane miejsca. Widz wkłada karty, wyrównuje talię i oddaje ją magikowi. Magik jednym szybkim ruchem rzuca karty na podłogę, wszystkie oprócz dwóch, które zostały mu w ręce. Są to oczywiście karty, które wcześniej wybrał widz
  
Sekret
  Magik wybierając wcześniej szóstkę pik i dziewiątkę trefl przygotował wcześniej karty o tych samych wartościach, ale odwrotnych kolorach, czyli szóstkę trefl i dziewiątkę pik. Te dwie ostatnie karty ułożył na spodzie i na wierzchu talii. Po odebraniu kart od widza magik wykonuje zamach i rzuca karty na podłogę, wszystkie oprócz dwóch skrajnych. Uwierzcie, że nikt nie zauważy różnicy miedzy kartami.